Hasznos tanácsok

Közvetlenül a tanuló vezetőknek!

Most vette új autóját, drága volt, szép. A kiválasztásnál adott a minőségére is. Sajnos tíz év alatt így is elhasználódik. Vezetői engedélye viszont egy életre szól! Az autósiskola megvá­lasztásánál miért ne lehetne igényes?

Ha a KRESZ-tanfolyamra van megbízható ajánlója, hallgasson rá. Ha nincs, ne hamarkodja el a jelentkezést. Megéri, ha időt szán a jó autósiskola kiválasztásához.

Tájékozódásában sokat segíthetnek az újsághirdetések, az internetes böngészés, de csak az autósiskola meglátogatása, a személyesség ad teljes bizonyosságot.

A nagyon olcsó autósiskola természetesen gyanús! Egyszerűen csak gondolkodjon! Az autósiskolának új, drága autója van, és drága a benzin is. Akkor itt az oktatónak kell nagyon olcsónak lennie!

A tanulási időt illetően, kerülni kell a fárasztó, az idegeket is próbára tevő időszakokat. Amikor például érettségizünk, elköl­tözünk vagy éppen munkahelyet változtatunk.

Ha teheti ismerős, jó gyakorlati oktatót válasszon. Ha nincs ilyen, ismerősének a jó oktatóját válassza. A személyes garanciák itt elég fontosak.

Amikor tanuló kocsit is választ, vegye figyelembe: az új autó szép, a régi autó már bevált, a kicsi autóval könnyebb a ma­nőverezés, a nagyobb autóval jobb lehet parkolási készsége. Ha viszont erősen ragaszkodik kedvenc márkájához, az is jó, azt válassza!

Nem szabad fillérre kiszámolni a tanfolyam díját. A váratlan plusz órák, vagy a pótvizsga díja stresszt fokozó tényezők.

Az első gyakorlati foglalkozáson nem a legdivatosabb, hanem a legkényelmesebb ruhájában és cipőjében keltheti magáról a legjobb benyomást.

Az első motoros foglalkozásra ennél is több kell: magas szárú zárt cipő vagy csizma, vastag, testhez simuló hosszúnadrág és dzseki (bőrruha), szemüveg, kesztyű és bukósisak.

Néhány tanulókocsi bal visszapillantó tükrében olvashatja az angol szöveget: OBJECTS IN MIRROR ARE CLOSER THEN THEY APPEAR, azaz a tükörben látható tárgyak a valóságban közelebb vannak, mint ahogy látszanak. A tükrökkel még később is lesznek gondjai!

Amikor a forgalmi vezetés már egy kicsit jobban megy, észre fogja venni: a rutinos autósok KRESZ-ismerete általában hiányosnak tűnik. Nem téved!

Nem igazak a rémtörténetek a szadista vizsgabiztosokról. Ezeket a bukott tanulóvezetők azért terjesztik, hogy kellőképpen igazolják magukat.

1

Ha megbízik oktatójában, nyíltan tárja fel tanulási gondjait, ő tud a legtöbbet segíteni.

Már az első gyakorlati foglalkozáson forgatja a kormánykereket. Ez már olyan helyzet, hogy Önnek is döntenie kell: iszik, vagy vezet!

2

Szorongatom a kormánykereket, kapaszkodom belé, mert kellene valami stabil pont, valami jó fogás! Előttem, mögöttem végeláthatatlan kocsisor hömpölyög mind a két sávban.

Úttestre beugráló, átkelni készülő gyalogosok, öregek és még gyerekek is. Remeg a lábam!

Most egy pillanatra azt is elfelejtettem hogyan kell megállni! Melyik pedállal is kezdjem?

Kiszáradt a szám, a hátamon patakokba folyik a víz. Balra fogunk kanyarodni! Oktatóm eme felszólítására a baloldali visszapillantó tükörbe nézek és meghűl bennem a vér. Hatalmas negyven tonnás kamion tölti be a képet. Tartom magam!